Patentchef / IP-manager till expansiva RenFuel  – TILLSATT

biodrivmedel
Har du erfarenhet av att arbeta med patent och vill ta nästa steg i din karriär? I denna roll får du möjlighet att ansvara för kärnan inom ett expansivt och nytänkande företag med stora expansionsmöjligheter.

Om företaget

Katalyser2RenFuel är ett svenskt innovationsföretag inom bioenergi med dedikerade forskare, medarbetare och ägare som med ett gediget kunnande om skogsindustri och grön kemi drivs av tanken att skapa förnybara drivmedel och material med hållbara metoder.

RenFuels affärside är att förädla lignininnehållande strömmar från massaindustrin till en bioolja som kan raffineras till förnybara bränslen eller användas i andra applikationer. Företaget bildades 2012 från upptäckter gjorda vid Uppsala universitet och har i dagsläget ett marknadsvärde på över 500 miljoner kronor. För två år sedan startade RenFuel ett uppskalningsprojekt där de arbetar för att ta fram ligninbaserade produkten Lignol i större skala. Detta är ett viktigt steg i utvecklingen av en kommande fullskalig kommersiell anläggning för framställning av deras produkter.

I dagsläget har företaget tre anställda vid pilotanläggningen i Bäckhammar för produktion av Lignol i pilot-skala. Vidare är de sex anställda vid forskningslabbet i Uppsala och tre personer i Stockholm.

RenFuels affärsidé ligger i framkant sett till innovation och nytänkande och företaget behöver växa internt och söker därmed en patentchef till Stockholmskontoret. RenFuels olika patent är basen för företagets marknadsvärdering och RenFuel arbetar kontinuerligt med att bygga nya patentfamiljer som skyddar varandra. Utifrån detta synsätt vill RenFuel erbjuda kommande samarbetspartners möjlighet att nyttja de olika patentskyddade produkterna i form av licenser.

Arbetsuppgifter

Med anledning av att företag vill skydda sina olika intressen sett till deras olika patentfamiljer söker de nu en patentchef som kan ansvara för patentfamiljerna där det ingår att: utveckla en patentstrategi för olika patentfamiljer och patent, bevaka och utreda Freedom To Operate både offensivt och defensivt, svara och även skriva erinringar och invändningar och administrera patenten vid exempelvis nationell fas. Detta innebär att du sätter dig in i varje specifikt ärende och därmed ser vi att du besitter en god förståelse för den typ av kemi som kärnverksamheten syftar till. I dagsläget har RenFuel ett tjugotal patentet, rollen kan därför komma att innebära att du som patentchef ansöker om nya patent.

Du kommer att tillhöra organisationens ledningsgrupp och på så sätt kommer du axla en strategisk roll inom bolaget. RenFuel planerar att med tiden växa i form av fler bolag och därför ser vi att du delar ledningens vision om att grön kemi är lösningen för att erbjuda en global fordonsflotta med förnybara drivmedel.

Som anställd erbjuds du förutom stora utvecklingsmöjligheter och marknadsmässig ersättning även möjligheten att ta del av bolagets optionsprogram för 2018. RenFuels föregående optionsprogram från 2014 har utvecklats mycket positiv.
För att du ska kunna bilda dig en så god uppfattning som möjligt kan du läsa mer både på företagets hemsida samt i nedan länkad artikel.

RenFuel hemsida

Reportage Tall i tanken

Utbildning, erfarenhet och personliga egenskaper

• Relevant akademisk utbildning, gärna civilingenjör med naturvetenskaplig bakgrund
• God förståelse för patentprocessen
• Fem års arbetslivserfarenhet av likande relevant arbete
• Erfarenhet av att arbeta med erinran och invändningar
• Goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande:
• Erfarenhet av att arbeta på patentbyrå eller på patentverket
• Utbildning inom juridik
• Erfarenhet av förhandling
• Erfarenhet av att föra talan vid muntliga förhandlingar vid PRV
• Erfarenhet av att skriva sekretessavtal
• Erfarenhet ifrån en strategisk roll med tydligt affärsfokus

I och med att rollen innebär ett brett ansvarsområde ser vi att du med din gedigna erfarenhet besitter en vana av att arbeta självständigt med liknande arbetsuppgifter. Som patentchef är det viktigt att du känner ett stort ansvarstagande för ditt arbete samtidigt som du är noggrann med allt du tar dig an. Vidare ser vi att du som person är prestigelös och är beredd att vara flexibel i variationen av arbetsuppgifter.

Övrig information

Start: Omgående med hänsyn till uppsägningstid
Plats: Stockholm
Lön: Enligt överenskommelse

Funderingar kring Bravuras rekryteringsprocess? Du finner svar på de vanligast förekommande frågorna här

Har du specifika frågor om tjänsten ber vi dig att mejla info@bravura.se så hjälper någon i teamet dig. Ange vilken tjänst det gäller.

Vi rekommenderar att du skickar in din ansökan omgående då vi gör ett löpande urval. Välkommen med din ansökan!