Trotsar krisen med bensin från lignin

Trots oroligheterna i branschen satsar företaget Ren Fuel på sin metod att göra biobensin och börjar nu bygga en pilotanläggning.
Joseph Samec
Joseph Samec, forskningschef på Ren Fuel. Foto: Jörgen Appelgren

En skål med seg, mörkbrun massa står inne i dragskåpet i ett labb på Uppsala universitet. Det är basen för företaget Ren Fuel, deras viktigaste steg i processen att göra om svartlut från pappersbruken till bensin eller diesel.

– För två år sedan var vi organiska kemister i ett labb, med väldigt lite kunskap eller ödmjukhet kring själva processen att göra det här i större skala. För att lyckas med det har vi fått in väldigt mycket hjälp från Energimyndigheten, säger Joseph Samec, forskningschef på Ren Fuel och docent i organisk kemi vid Stockholms universitet.

Tekniken går ut på att plocka ut lignin från svartlut som är en restprodukt vid tillverkning av papper. Lignin är en stor och komplicerad molekyl som ger träet sin stabilitet. Ren Fuel har tagit fram en kemisk process där ligninet bryts upp och omvandlas till molekyler som är mer lika olja. Resultatet blir den tjocka massan i skålen. Den blandas sedan upp med ungefär hälften olja, till exempel tallolja, för att bli mer lättflytande. Därefter kan den skickas till ett vanligt oljeraffinaderi för att göras om till fossilfri bensin eller diesel.

– Det som skiljer oss från andra är att vi inte försöker göra hela processen från träd till drivmedel, utan hur vi kan passa in i en process som redan finns, säger Joseph Samec.

Nu ska företaget börja bygga upp en pilotanläggning med hjälp av 71 miljoner från Energimyndigheten och ungefär lika mycket privata medel. Det är den största satsningen på biodrivmedel som Energimyndigheten gör just nu. Planen är att kunna sätta i gång med driftstester redan under början av 2017.

– Målet är att kolla att allting fungerar i större skala, och helst vill vi hitta sätt att kemiskt styra processen så att slutresultatet blir mer bensin eller mer diesel, beroende på vad efterfrågan är, säger Joseph Samec.

Trots oroligheterna i branschen har han inte märkt av några större problem att få privat finansiering till företaget.

– Nej, jag tycker att det finns en medvetenhet om att man måste satsa nu. Branschen vet att man står inför en omställning och stora förändringar, även om det inte är klart exakt hur det kommer att bli politiskt, säger Joseph Samec.

Av: Torill Kornfeldt
Publicerad 2 mars 2016 06:00

Artikeln i Ny Teknik här